09/08/2015
by Admin Admin

MishMag.net гостува на Васил Василев - Васо. Завършил ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" гр. Велико Търново през 1994 г, Васил Василев няма тайни в рисуването и . . . фотографията. Можете да откриете във Фейсбук: https://www.facebook.com/vasoart


Кой е Васко Василев?

- Васко Василев е един мечтател…на първо място това, след това художник, фотограф и още доста неща.


Кога за първи път хвана четка?

- Около 9-10 годишна възраст, но това бяха само едни цапаници, както сега е модерно да се наричат. Може би в първи курс в художествената гимназия,в Котел започнах сериозните занимания с четките, моливите и т.н.


Къде се учи да рисуваш?

- Учих пет години в Художествената гимназия в Котел, и впоследствие завърших същата в Сливен, тъй като тя беше преместена там, с решение на Людмила Живкова и министерството на културата. Най веселите и щастливи години от живота ми, минаха точно там… в Котел! На по късен етап , лятото на 1994г., вече завърших ВТУ – Св.Св. Кирил и Методий – В.Търново,магистър, специалност живопис и естетика.


Коя е любимата ти техника?

- До скоро, любимата ми техника беше рисуването с маслени бои на платно. Но от половин година „открих" за себе си акрила, и сега комбинацията между акрил, маслен молив, пастел и маслени бои ми доставя голяма радост и ми „развърза" ръцете. Новото време е динамично, това се стремя да вложа и в моите творби. Динамика, експресия, игра с линията, светлината…от всичко по малко.


От кого си се учил?

- От моите преподаватели в гимназията, от колегите там, а след това и от преподавателите в университета… взел съм каквото ми е било необходимо, на този етап. След това дойде самоусъвършенстването, експериментирането с различни техники, материали, безсънните нощи пред компютъра, видео уроците и гледане на произведения, на най добрите в света артисти. Желанието да се учиш е на първо място…!Занимаваш се и с фотография . . .

- С фотография се занимавам от около 1973-75г. Първата ми Смяна 8 , вече не е на този свят, след това дойде Зенит Е, но сериозната работа , професионалната ми, в този сложен занаят, започна преди 12-13 години, когато навлязох в света на рекламната и модна фотография, оборудвах професионално фото студио с камера, светкавици, аксесоари и т.н. в Ямбол, моят роден град, и това смятам и до днес, за едно голямо постижение в моя творчески и професионален път. Снимките ми са и до сега в най големите агенции за сток фотография в света. Tова е доста труден занаят, който ми отнемаше доста време, финанси, но и който за съжаление вече не практикувам.Остана само арт фотографията,с която поддържам „огъня"…


Коя творба е гениална?

- Гениална може да бъде творба, която е създадена от гений!… така че, не съм аз този който може да даде такава оценка! Времето ще го каже най-точно, кой, коя… ще почакаме!


Чия оценка за работата ти е по-важна за теб - твоята собствена, на колегите или на публиката?

- Всяка оценка е важна, човек трябва да умее да вижда тези неща, но и да остане искрен към себе си! Да следва своят път! Оценката е субективен фактор, тя отразява душевността на този който я дава, емоциите му,опитът му до момента…познанията. Така че всеки съди от собствената си камбанария…. Четеш, ако ти хареса добре, ако не, …продължаваш напред!


Любим български художник?

- Труден въпрос.. може би Ярослав Вешин, Мърквичка от класиците. От съвременните – Андрей Даниел, Греди Асса, Десислава Минчева,Теофан Сокеров…много са.


Любим чуждестранен художник?

- Винаги съм се възхищавал на творбите на полският художник Зджислав Бексински, жалко че си отиде от този свят толкова рано и нелепо… Бил ми е вдъхновение за доста дълъг период от време, и още е.За коя марка се сещаш най-напред, когато чуеш маслени бои?

- Не робувам на марки, а на тези с които аз работя. Те са ми в главата всеки ден. Rembrand на Talens, Schmincke, Van Dyck на Ferario, Maimeri т.н. Всяка фирма има и силни продукти и не толкова силни… важно е какво ще ти допадне най много като цвят, а и опита който вече е натрупан през годините ти дава свободата да избираш. По време на социализма нямахме възможност за избор, само българските от Спанчевци…освен ако си нямал връзки в магазина на СБХ.


3 съвета към тези, които искат да си изкарват хляба с рисуване?

- Да, въпреки трудното време и среда в която живеем , с рисуване може да си изкараш хляба! На първо място човек да не мисли за парите, когато създава творбата си.!!! Да не е комерсиален, въпреки че доста колеги -модни художници, ще оспорят това ми твърдение. Затова и съвети избягвам да давам…всеки си има разбиране по този въпрос.

Както и във футбола, всеки в България разбира от футбол, даже и от треньорите по добре…На второ място да не прави компромис с материалите – платна, бои, четки….всичко е от значение! Всичко!!! Евтините материали затова са и евтини, получаваш точно толкова колкото струва продукта…всеки си прави сметката,защо! На трето място да е смел и да не робува на модата…!


Благодарим за отделеното време :)

- Благодаря Ви, за интервюто ,вярвам че хората ще оценят искреността ми?